Egyensúlyban – pénteki nyitott óra

Minden pénteken 19:15 – 21:45 között.

❝A tánc a testünk ritmusainak legelemibb kifejezésm󠀢ódja; a tánc spontán és egyetemes. Minden, ami történik veled eltárolódik és visszatükröződik a testedben. A tested tudja, a tested elmondja. Úgyhogy a testünk az, ahol a teljesség felé vezető táncos utunk kezdődik. Csak amikor már teljesen belakod a testedet, akkor tud elkezdődni a gyógyuló utad.❞

(Gabrielle Roth, Térképek az eksztázishoz)

Olyan táncra hívlak, amelybe bele tudsz merülni, amely körülölel, ami mozgásra hív és nyugalomba ringat. Engedj teret a saját tested hullámzásának, lüktetésének, hirtelen kitöréseinek és hirtelen elfáradásainak. Engedd meg, hogy megéld a mozdulataidat olyan egyszerűen és tisztán, ahogy általában nem tudod azt megtenni. Engedd mozgásba jönni mindazt, ami amúgy is mozog benned titkon. Itt teret adhatsz a bizonytalanságaidnak és a bizonyosságaidnak, a bánatodnak és az örömödnek egyaránt.

Ezekbe a foglalkozásokba bármelyik alkalmon bekapcsolódhatsz. Itt nem az a lényeg, hogy mire vagyunk képesek, hanem az, hogy megengedjük a mozdulataink eleven kreativitását minden pillanatban. Szabad utat adunk mozgó középpontunknak. És ez minden héten, minden órában, minden pillanatban máshogy nézhet ki. Itt mindenki “ügyetlen”, mert sosem tudhatod, hogy hogyan mozdulsz a következő pillanatban, ezért nem is készülhetsz fel rá, hanem egyszerűen ráhagyatkozhatsz, hogy olyan lesz, amilyen. Mégis, itt mindenki “ügyes”, mert minden mozdulatunk az adott pillanatra adott legtökéletesebb válasz, a jelenlétünk legtökéletesebb megnyilvánulása. Itt nem lehet hibázni.

  • Minden pénteken 19:15 – 21:45 között. 15-20 perccel hamarabb már tudtok érkezni, átöltözni, stb.
  • A Műhely Alapítvány 200-as termében a Jurányiban. A Varsányi Irén utcához közelebbi ajtón kell bejönni az épületbe (B lépcsőház) és a lifttel feljönni a negyedikre. A terem balra van a lifttől.
  • Belépődíjak: egyszeri alkalom 4000 Ft; 5 alkalmasa névre szóló bérlet 12 000 Ft, mely 2 hónapig érvényes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A bérletek érvényesek Upor Zoltán vasárnap esti sweatjeire is.

Az alkalmakra bárki eljöhet előzetes tudás vagy tapasztalat nélkül. Előzetes bejelentkezés nem szükséges. Mozgásra alkalmas kényelmes váltóruhát érdemes hozni. A terem táncpadlós, lehet táncolni mezítláb (ajánlott), vagy puha talpú tiszta váltócipőben. Kérem mindenki érkezzen kicsit hamarabb, hogy a tánc kezdetekor már készen álljunk. Igény esetén az órákat két nyelven, angolul és magyarul tartjuk.

(A címlapfotó 2021-ben készült a Shiftben, fotós: Rózsa Gábor)

Az Áramlás arra bátorít, hogy “belakd a zenét”, folyékony és folyamatos mozgásra invitálva. Az Áramlás a föld és a női energiák tánca, lehetőség arra, hogy megtapasztaljuk és a testünkben megvalósítsuk a befogadást.
(Fénykép: SplitShire, Pixabay)

A Staccato a belső energiánk kifelé való megjelenése, mely tiszta kezdetekkel és lezárásokkal rendelkezik. Letisztult mozdulatok, pontos kifejezés. A Staccato a férfi energiát, a tüzességet jeleníti meg.
(Fénykép: Free-Photos, Pixabay)

A Káosz ritmusában nincs struktúra, elengedésre, szabadságra hív. Mindenestül átadjuk a testünket a zenének, a ritmusnak, a lüktetésnek. Feloldódunk a kreatív szabadságban.
(Fénykép: Barney Moss)

A Líra könnyed, keresetlen, tágas. Teret ad ismétlődő mozdulatok felfedezésére, és azokon keresztül a transz állapotába való belekóstolásra.
(Fénykép: Erik Dungan)

Végül a Csend ritmusa általában lelassuló, kiüresedő. A test megtalálja a tökéletes nyugalmát a mozgásban, a lélegzetben, a létezés egyszerűségében.
(Fénykép: Pavel Pajak)

Fejér Péter, 5Ritmus oktató

Azért tanítok, hogy segítsek az embereknek kapcsolódni a saját erejükhöz. Hiszek benne, hogy mindannyian rendelkezünk azzal a képességgel, hogy teljesen megtestesült lelkek és lélekkel teljesen átitatott testek legyünk. Ezek a dimenziók a táncban össze tudnak kapcsolódni, párbeszédbe tudnak kerülni. Az én életemet alapvető szinten formálta át a tánc és ezeket a jótéteményeket szeretném megosztani.

Számomra a tánc nem munka, hanem szenvedély, és gyógyír. Segít a szétszakadt részeim újraegyesítésében, segít az életenergiám szabadabb áramlásában. Ahogy tanítóm, Gabrielle Roth írta egyszer: “Az életbe visszavezető utam az eksztatikus táncon keresztül vezetett. Úgy tértem vissza a testembe, hogy megtanultam megmozdítani az énemet, hogy a saját táncomat táncoltam belülről kifelé, és nem kintről befelé.”

Közzétéve: Fejér Péter

A 5Rhythms teacher living in Budapest, Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: