Mi a sámánizmus?

Ez az írás rövid, de lényegretörő meghatározása annak, amit sámánizmus alatt értünk. Nagyon sok eleme fontos párhuzamokat mutat az 5Ritmus gyakorlásával, ezért gondoltam, hogy hasznos magyarul is megosztani. Az eredeti írás forrása: themoonschool.org
(Címlapkép: táncosok a Duna partján a nyári napfordulókor 2020-ban.)

A Föld egy élő, tudatos lény

A Földanya élő kapcsolatokból áll, élő kapcsolatokon alapul; ősi és valódi bölcsessége van. A nyelve nem szavakból áll. A tudása nem igényel tolmácsot. Mindannyiunkhoz beszél. Hangosan és tisztán beszél azokhoz, akik tudják hogyan hallgassanak rá.
Már azon ősidők óta, amikor még a téglavörös asszony (Red Ochre Woman) sétált Földanya testén, a sámánizmus foglalta össze azokat az eszközöket, amik ezt a Földanyára figyelést lehetővé tették. Ez a hallgatás és figyelés nemcsak a fülünkkel történik, hanem a szívünkkel, a méhünkön keresztül és az elménk hatodik érzékével.

A sámánizmus ösvénye

A sámánizmus nem elmélet, nem vallás, nem recept. Inkább egyfajta létmód, gondolkodásmód, iránymutatás, ösvény.

Azok, akik gyakorolják, általában olyat történeteket mesélnek, hogy hogyan találta meg őket a sámánizmus. A választás nagyon ritkán valami előre eldöntött dolog, és általában valamilyen beavatás eredménye.

Milyen tevékenységet jelent?

Sokan vallják magukat sámánnak manapság, bár keveseket ajándékoztak meg ezzel a címmel. Pedig így működik: ez egy megtiszteltetés, amit egy egyén megkap a közösségétől. Legyél óvatos azokkal, akik magukat jelölték ki erre.

A sámánizmus gyakorlói letisztult módon fókuszálnak tevékenységekre, de ezek a konkrét tevékenységek különbözőek lehetnek, mert a sámánizmus szerteágazó. Vannak, akik sámánutazásokat járnak be, szellemekkel találkoznak, és rengeteg gyönyört, felismerést, bölcsességet gyűjtenek be főképp maguknak. Mások pedig a gyógyítást mesterségükké teszik, újra megtalálva elveszett lélekrészeket, gyógyítanak, vagy segítenek az élőknek átutazni más világokba.

Az utazás

A sámáni tevékenységek központi eleme az utazás. Ez egy utazás egy másféle világba, a szokványos, “közösen elfogadott” valóságon túl, egy “nem megszokott” valóságba. Ez nem egy konkrét hely, nem egyféle lehet. Ez nem egy “közösen elfogadott” világ, vagyis amilyennek te megtapasztalod, az lehet egészen más, mint amilyennek én megtapasztalom. Mégis, amit megtapasztalunk belőle, az pont az, amire épp szükségünk van.

Ezek a helyek általában rétegekben helyezkednek el, amelyek egymáson vannak, egymásba olvadnak, kapcsolódnak. És lehetnek bennük lények, barátok, ellenségek, amelyek vezetnek, felfednek, vagy épp megtrükköznek.

A sámánizmus csúszós terület. Áramló, megfoghatatlan és végső soron nagyon személyes. Ezért olyan nehéz kategorizálni, besorolni, és felcímkézni. Nem véletlenül küzdenek ezekkel a nehézségekkel az antropológusok. A vallásokat emberek hozták létre, de a sámánizmus a Földből nő ki. És a Föld különböző helyein más a felszín, mások a minőségek, a színek és minták, és a kultúrák, ezért a sámánizmus is más alakban születik meg a Földből.

A szibériai sámáni gyógyítás mutathat hasonlóságokat azzal, ami mondjuk Bhutánban történik, de az alapjai egészen mások lehetnek. Egy lélekvisszaszerző folyamat lehet hasonló Litvániában és Angliában, de lehet egészen különböző is. És vannak olyan pontok, ahol ezek a kulturálisan különböző gyakorlatok keresztezik egymást, ahol összekapcsolódnak: az utazás, a szellemek, a gyógyulás, minden élet tudatossága.

Mire való az utazás

Keresni, tanulni, felfedezni, átformálódni – egyik helyről eljutni a másikra.

A sámáni utazást megteheted magad, vagy végrehajthatod valaki nevében. Lehet egy ismeretgyűjtő út, egy metaforikus barangolás az erdőben, hogy rájöjj dolgokra, megismerj részleteket arról a helyzetről, amiben valaki épp van. De lehet gyógyító út is. Beszélhetsz lényekkel, megtalálhatsz dolgokat, vagy elengedheted őket, benézhetsz a múltba vagy a jövőbe, vagy más helyekre, ahol végrehajthatsz változtatásokat, és az utazás így a változás katalizátorává válik. Olyan változás katalizátorává, ami itt történik, a mi “közösen elfogadott” valóságunkban.

Ezek a világok kapcsolatban vannak. Ha teszel valamit azokon a távoli helyeken, akkor kiderül, hogy azok nem is olyan távoliak. A változások végiggyűrűznek az élet minden rétegén, és érezhetővé válnak.

Ha mindezt megpróbálod megérteni és értelmezni az elméddel, a bal agyféltekés gondolkodásmódoddal, akkor a sötétben fogsz csak tapogatózni.

Rég rájöttem már, hogy megpróbálni megérteni a a sámánösvényt hiábavaló próbálkozás. Mert ez a fajta megértés csak a bal agyféltekés logikus gondolkodásunkban létezik, és ezek a világok másmilyenek. A sámáni világok általam legjobban kedvelt meghatározása: ezek a természet álmai. És talán már te is megtapasztaltad, hogy amint megpróbálsz elemezni egy álmot, a varázslata elmúlik. De ettől nem lesz kevésbé valódi. Az álmaid megérkeznek mindig, amikor elalszol, és a sámáni világok is tovább lélegeznek, akkor is ha nem figyelsz rájuk.

Közzétéve: Fejér Péter

A 5Rhythms teacher living in Budapest, Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: