Egy törzs / One Tribe

Egy törzsutak a testedhez

Az 5Ritmus térképét követve szorosabb kapcsolatra lépünk az őserőinkkel. Felébresztjük az elemi intuíciónkat, a szabad és ösztönös lényünket. Gyakran megtörténik, hogy a szabadságunk és az ösztönösségünk megélése elválaszt másoktól. Hiszen mindig van valami, amihez képest szabaddá válunk, mindig van valamilyen kötelék, amihez képest ösztönösebbé válunk. Ezen a műhelyen azt is gyakoroljuk, hogy megélhessük mindezt csoportban, egy emberi közegben, egy közösségben. Egymást támogatva válunk egyre felszabadultabbá. Egymásban is megérezzük az őserőt, a közös őserőnket, a törzsi erőt. 

Az 5Ritmus gyakorlása fejleszti a képességeinket az elemi erőink megtalálásában, felélesztésében és abban, ahogy azokkal együttműködünk. Nemcsak egy egyszeri élményt nyújtunk ezeken a műhelyeken, hanem eszközöket kínálunk a fejlődésedhez. Az Áramlás ritmusán keresztül gyakoroljuk a saját egyedi, megismételhetetlen testi jelenlétünk átélését, és tanulunk utat engedni a zsigeri megérzéseinknek. Az Áramlás ritmusa kapu a testünk felé, a testi élmények egyre teljesebbé válása felé. A Staccato ritmusa utat mutat a kibontakozáshoz, a testünk és környezetünk találkozásához. Talán furán hangzik, de lényegében fizikai, mozgásos módon kitapasztaljuk azt, hogy mekkorák is vagyunk. Ahogy megérezzük és megtapasztaljuk a méretünket és a hatóerőnket, kisebb lesz a kísértés, hogy  mesterkélten kisebbé, vagy nagyobbá tegyük magunkat. Ehelyett elfogadjuk, és elkezdjük jól használni pont azt, amilyenek vagyunk.

Káosz ritmusa az, mely a legtöbbet tanítja a közösségről. Mindannyian a magunk színes, kiszámíthatatlan egyediségében vagyunk jelen, és mégis mindez egy nagy összképbe tud olvadni, mely néha harmonikus, néha inkább kavalkádra hasonlít, de mindig élettel teli és támogató. A Káosz ritmusa folyamatos tánc önmagunk megtalálása felé és a közösség közegébe való feloldódás felé. Folyamatos elvesztése és visszanyerése az énünknek. 

Ez a műhely minden évben jelentős meghatározó élmény azoknak, akik épp részt vesznek. De nem csupán egy élmény, hanem egy érték is. Fejlődést hordoz, maradandóan gazdagít. Talán manapság, az újabb és újabb csillogó tárgyak megszerzésének bűvöletében, igazán és mélyen örömteli lehet az, ha a legújabb mobiltelefon vagy lapostévé verzió helyett önmagunk legújabb verziójával ajándékozzuk meg magunkat. Vajon milyen új képességekkel rendelkezik a kettőpontnullás önmagam?

Ezen az elvonuláson Gabrielle Roth 5Ritmus® mozgástérképe lesz az iránymutatónk.

Ha elég sokáig, elég elkötelezetten és elég mélyen táncolsz, akkor a lelked ereje elő fog törni, és fenékbe fog billenteni. Az összes fájdalmad és sebed, félelmed és sikertelenséged, bűntudatod és szomorúságod félre lesz söpörve, ahogy táncolsz, míg végül semmi más nem marad belőled, csak maga a tánc.
(Gabrielle Roth, Connections)

A műhelyt Fejér Péter akkreditált 5Ritmus tanár vezeti

Péter a 90-es években kezdett csoportfolyamatokat facilitálni. Pedagógiai, filozófiai és gazdasági végzettsége van. Dolgozott kutatásszervezőként, üzleti tanácsadóként, tanárként és trénerként. 2011-ben Gabrielle Roth-tól kapta meg az 5Ritmus tanári akkreditációt. Heti rendszerességgel tanít Budapesten és számos városban tart műhelyeket Magyarországon és szomszédos országokban.

A csoportvezetésben támogatóként részt vesz Lőrincz Éva és Felicitas Franz.

Lőrincz Éva: “Magyar, esztétika és kommunikáció szakos bölcsészként végeztem, majd néhány évig a legkülönbözőbb munkahelyeken és területeken dolgoztam, miközben elvégeztem a Magyar Pszichodráma Egyesület pszichodráma vezető képzését.
Pszichodráma csoportokat vezetek és life coachként egyéni tanácsadással is foglalkozom. Szeretném, ha munkámban érezhető lenne tanítóm, Max Clayton végtelen életszeretete, humora és könnyedsége, és szakmaiságomat a tőle tanult természetes, “tiszta és friss” szemlélet hatná át.”

Felicitas Franz: “Hivatásos színésznő vagyok, és 14 éve dolgozom főállású színésznőként.
Főleg színházakban dolgoztam, többek között a Burgtheater Wien, Theater der Jugend Wien, Landestheater Linz, Schauspielhaus Salzburg.
Az 5Ritmusban olyan gyakorlatot találtam, amely nem csak a testem szabad áramlását ösztönzi, mégis magában foglalja azt is, hogy emlékeztet a belső szabadságomra, hogy megengedjem magamnak, hogy felfedezzem a saját testem és
hogy teljesen jelen legyek az érzelmi mozgásomban is.
Tudatosítani, hogy mi történik belül és kívül, és elfogadni az élet áramlását a
mélyebb módon.”

Jelentkezés

Mikor

2023. július 19-23.

 • Szerda 18-21
 • Csütörtök 10-13, 18-21
 • Péntek 10-13, 18-21
 • Szombat 10-13, 18-21
 • Vasárnap 10-13

Hol

Verőce, Géza Fejedelem Református Általános Iskola sportcsarnoka

Árak

 • Teljes ár (magyarországi lakosoknak): €140
 • Előjelentkezési ár május 7-ig: €110
 • Kedvezmény pároknak: aki hozza a párját, annak a párja féláron jöhet (az aktuális jelentkezési árhoz képest).
 • A jelentkezés minden esetben 20€ (vagy 8000 Ft) vissza nem téríthető előleg befizetésével válik érvényessé.
 • A részvételi díj fennmaradó részét a műhely kezdetekor tudod majd kifizetni vagy euróban, vagy az akkor épp aktuális árfolyamon számolva forintban.
 • Van néhány támogatott helyünk olyanoknak, akik szociálisan rászorulnak. Kérlek ezügyben írjatok emailt!

Étkezés

Van a közelben közért, és egy cukrászda, ahol reggelizni is lehet. Fogunk rendelni ebédeket és vacsorákat, amikre fel lehet majd iratkozni.

Czap Gábor vagyok, és az idén Ágival mi fogjuk nektek főzni a finom ételeket a nyári táborban, hogy – a tánc mellett – a testet ilyenformán is tápláljuk. Magam is táncolok, és lehet, hogy már táncoltunk is együtt. Életem két kedves területe ér össze így. A főzés, és az 5Ritmus is örömforrás számomra, és a konyha is a tánc, és a kreativitás helye.
Örülök, hogy így, az ételeken keresztül is kapcsolódhatunk majd, és örülök, hogy Ágival együttműködve fogunk dolgozni. Ez rímel azzal, hogy a táncban és általában az életben is az utóbbi időben a kapcsolódásokon, az együttműködésen nagyobb fókusz van számomra.
Szeretem az egyszerű, mégis gazdagon elkészített ételeket, a menüben néhány kedvencem is ott van.
Várom a nyarat, a közös munkát, a megosztást, és ezt a szokatlan táncot a konyhában, és veletek az ételeken keresztül.

Várkonyi Ágnes vagyok, többek között szabadúszó vegetáriánus szakácsként dolgozom. Táborokban, elvonulásokon, esküvőkön, rendezvényeken főzök legszívesebben. Az ételek, amiket készítek növényi alapúak, a lehető legkevesebb feldolgozott élelmiszert használom, és igyekszem kerülni a finomított cukrot az ételeimben. Szeretek játszani ízekkel, színekkel, a textúrák sokféleségével a tányéron. Ez lesz a negyedik év, hogy az Egy törzs táncosait etethetem, bár most az eddigi szakácspárom, Noémi helyett (aki anyukává válik éppen), Czap Gáborral fogunk együtt főzni nektek. Izgatottan várom, hogy megint együtt (l)együnk!

Szállás

Lehet aludni a helyszínen, a nagycsarnokban vagy egy kisebb tornateremben: 4000 Ft a négy éjszaka együtt. Vannak zuhanyzók. Kis is lehet járni Budapestről, mert a vonat fél óra alatt kiér a Nyugatiból. És van sok apartman is a környéken.

Nyelv

A tanítás angolul és magyarul történik.

Kapcsolat

Goldgruber Katalin goldgruber.katalin@gmail.com

waves level 5Rhythms workshop – One Tribe – with Péter Fejér, certified teacher
19-23 July 2023, Verőce, Hungary

By following the 5Rhythms map, we are getting closer to our primal vitality. We awaken our elemental intuition, our free and instinctive being. It often happens that our experience of freedom and instinct separates us from others. For there is always something in relation to which we become free, there is always some bond in relation to which we become more instinctual. In this workshop we also practice to experience all this as part of a group, in a human context, in a community. Supporting each other, we become more and more liberated. In each other we also feel the primal vitality, our common vitality, our tribal force. 

The practice of 5Rhythms develops our ability to find, awaken and interact with our elemental powers. We don’t just offer a one-time experience in these workshops, we offer tools for your development. Through the rhythm of Flowing, we practice experiencing our own unique, unrepeatable bodily presence and learn to give way to our gut instincts. The rhythm of Flowing is the gateway to our body, to the ever more fulfilling experience of the body. The rhythm of Staccato points the way to unfolding, to the meeting of our body with our environment. It may sound strange, but it is essentially a physical, kinetic way of discovering how big we are. As we feel and experience our size and scope, we are less tempted to artificially make ourselves smaller or bigger. Instead, we accept and begin to make good use of exactly who we are.

It is the rhythm of Chaos that teaches us most about community. Each of us is present in our own colourful, unpredictable uniqueness, and yet it can all blend into one big picture, sometimes harmonious, sometimes more like a turbulance, but always vibrant and supportive. The rhythm of Chaos is a continuous dance towards finding oneself and dissolving into the community. A constant loss and recovery of self. 

Each year this workshop is a significant defining experience for those who attend. But it is not only an experience, it is also an asset. It carries development, it enriches permanently. Perhaps nowadays, in the allure of acquiring newer and newer shiny objects, it can be truly and deeply gratifying to gift ourselves with the latest version of ourselves instead of the latest version of mobile phone or flat screen. I wonder what new capabilities the 2.0 version of me has?

On this retreat, Gabrielle Roth’s 5Rhythms® movement map will be our guide

Péter Fejér accredited 5Rhythms teacher will lead the workshop

“I believe that we all have the capacity to become fully embodied souls, and fully inspirited bodies. Body and soul are in union within us and dance is a powerful tool to bring these aspects of our existence closer together. The only thing we need to do is to move and be open to whatever is unfolding through the movement.”

Éva Lőrincz and Felicitas Franz will help the group process.

Lőrincz Éva: “I have degrees in literature, philosophy of aesthetics and media studies. I learnt psychodrama from Max Clayton. For more than ten years I mainly work as psychodrama group leader and as life coach. I hope to embody my master’s humor and love of life in my work.”

Felicitas Franz: “I am an professional actress, and I worked as an fulltime Actress for 14 years now. Mainly i worked at theaters, including Burgtheater Wien, Theater der Jugend Wien, Landestheater Linz, Schauspielhaus Salzburg.
With 5 Rhythms I found a practice that not only encourages the free flow of my body, yet includes reminding me about my inner freedom to allow myself to explore my own body and be fully present with my emotional movement as well.
To become aware what is going on within and without and to embrace the flow of life in a deeper way.”

Time

19-23 July 2023

Wednesday 18-21
Thursday 10-13, 18-21
Friday 10-13, 18-21
Saturday 10-13, 18-21
Sunday 10-13

Venue

Sports hall in Verőce, Hungary
Verőce, Garam u. 8.

Travel from Budapest: there’s regular train service from Nyugati Railway Station (takes half an hour)
If you come by air: 1,5 hours by public transport form Budapest Airport
Train: 2,5 hours from Bratislava to the village or 2,5 hours from Vienna to Budapest

Prices

 • Full price: €210
 • Early booking until 7 May with €20 non-refundable deposit: €170
 • Special price for participants from North-Macedonia, Romania, Serbia, Slovakia: €150, (early: €120)
 • If you come together with your life partner then your partner receives a 50% discount.

Food

Nearby there is a food store, and there is a nice place at the Danube where you can have breakfast. We’ll order meals for lunch and dinner. Signing up is optional.

I’m Gábor Czap, and this year I’ll be cooking delicious food for you at the summer camp with Ági, so that – besides dancing – we can nourish the body in this way. I dance myself, and we may have danced together before. Two dear areas of my life come together like this. Cooking and 5Rhythms are both a source of joy for me, and the kitchen is also a place of dance and creativity.
I am happy that we will be able to connect through food in this way, and I am happy that we will be working in collaboration with Agi. This rhymes with the greater focus for me in dance and in life in general lately on connections and collaboration.
I love simple yet richly prepared food, and the menu includes some of my favourites.
I look forward to summer, to working together, to sharing, and to this unusual dance in the kitchen and with you through food.

I am Ágnes Várkonyi, working as a freelance vegetarian cook. Mostly I am cooking on camps, retreats, weddings. The food I am making is plant based, I use as little processed food as I can, and I try to avoid refined sugar as well. I love to play with flavors, different textures and colors on the plate.This will be my fourth year cooking for all the dancers of One Tribe, although this year instead of my regular cooking partner Noémi (who happily gave up cooking this year to become a mum) my cooking partner will be Gábor Czap. I am excited to meet you again this summer!

Accommodation

It’s possible to sleep in the hall on the floor for 4000 HUF / €10 (price for the 4 nights together). There are showers available.

Language

Teaching will be in English, with Hungarian translation.

Contact

Katalin Goldgruber goldgruber.katalin@gmail.com

Közzétéve: Fejér Péter

A 5Rhythms teacher living in Budapest, Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: