5Ritmus Szentendre

Szabad mező, szabad tánc

Szabadtéri mozgásra invitálunk. Kapcsolódunk a földhöz, a szélhez, a naphoz, az éghez, és ezeken keresztül egymáshoz és a saját táncunkhoz. Semmilyen tánctudásra vagy képzettségre nincs szükség, bárki csatlakozhat!

  • Április 10., szombat, 15:00 – 16:30

Helyszín: mező Szentendre határában, lásd a mellékelt térképet.
Kocsival érkezve a Bárány-Alma utca kereszteződésnél le lehet parkolni. A HÉV-től 878 vagy 879 buszokkal jöhetsz, és a Tegez utcánál érdemes leszállni. (A Batthyány térről 13:38-kor induló HÉV-ről át tudsz szállni a 14:25-kor induló 878 buszra.)

Adománydoboz lesz kitéve, a megajánlott részvételi díj 1500 Ft

Füvön fogunk táncolni. Hozhatsz magadnak egy plédet vagy lepedőt, amit le tudsz teríteni. Ha mezítláb táncolnál, akkor ez jól tud jönni, mert tudsz a pléden állni vagy feküdni. A fű itt nem alkalmas a mezítlábas táncra, de hozhatsz olyan cipőt, amiben kényelmesen tudsz mozogni.

A megszokott módon érdemes hozni vizet, zsebkendőt. A mobilodat ne felejtsd el kikapcsolni vagy lehalkítani. A szokásos táncokhoz hasonlóan arra kérünk, hogy a nyitó kör után a zárókörig már ne beszélgessetek, hanem adjunk teret a szavak nélküli jelenlétnek.

(A fotó ott készült helyben, 2020. tavaszán)

Táncműhelyek

A járványügyi intézkedésektől függ, hogy ezek mikor kezdődnek el.

Három órás táncfoglalkozások Fejér Péter akkreditált 5Ritmus oktató vezetésével. A foglalkozások mindenki számára nyitottak életkortól vagy korábbi tánctapasztalattól függetlenül.
Itt nem az a lényeg, hogy mire vagyunk képesek, hanem az, hogy megengedjük a mozdulataink eleven kreativitását minden pillanatban. Szabad utat adunk mozgó középpontjainknak. És ez minden héten, minden órában, minden pillanatban máshogy nézhet ki. Itt mindenki “ügyetlen”, mert sosem tudhatod, hogy hogyan mozdulsz a következő pillanatban, ezért nem is készülhetsz fel rá, hanem egyszerűen ráhagyatkozhatsz, hogy olyan lesz, amilyen. Mégis, itt mindenki “ügyes”, mert minden mozdulatunk az adott pillanatra adott legtökéletesebb válasz, a jelenlétünk legtökéletesebb megnyilvánulása.

Részvételi díj: 4000 Ft
Előzetes bejelentkezéssel és 500 Ft előleg befizetésével a részvételi díj 3000 Ft

Munkájában Roth öt különböző ritmust vagy mozgásminőséget azonosít, melyet egymás utáni sorban táncolnak, amit hullámnak is hívnak: Áramlás, Staccato, Káosz, Líra, Csend. Nincsenek lépések, amit követni kellene, és nincs megtanulandó koreográfia – mégis a Ritmusok egy megtartó közeget biztosítanak a szabad mozgásra és felfedezésre. Az 5Ritmus egy kialakuló folyamat, ahol minden ritmus magában hordozza a többi lehetőségét is. Ahogyan felfedezed, hogy hogyan mozogsz az egyes ritmusokkal, különbözőképpen testesíted meg magad, gyakorolva megszokott és új módjait a kapcsolódásnak. A fókusz azon, van, ami éppen jelen van, az adott szituáció érzékelésén. Ahelyett, hogy értelmeznéd az, ahogyan mozogsz, a gyakorlat abban támogat, hogy kíváncsi legyél és észrevegyél. “Nézd, így mozgatom ma a kezem. Oh, mikor veled táncolok, akkor összehúzom és félénknek érzem magam.”

Az Áramlás ritmusában a táncos kialakítja a kapcsolatát a gravitációval és a térrel, a lábfejére fókuszálva, folyamatos körkörös mozgásban, melynek nincs eleje vagy vége. Ez az az fázis, ahol még nem alakult ki egy világos alak. A Staccato a következő ritmus, ahol az ütem egyértelműbbé válik és ezzel együtt a mozdulatok is. Ez a tánc éles és van iránya, szögletes és fókuszált mozdulatokkal – kapcsolat és alakformálás. A Káosz a folyamat csúcsa, meghívva a vad és eksztatikus, de mégis földhöz kapcsolódó táncot. “A Káosz Isten szomszédja”, szokta mondani Gabrielle. Rázkódva és ellazulva a táncos tiszta képhez juthat magáról és mindarról, ami nem ő, az én és te letisztult képéhez, ahol kialakul a mi. Könnyedség és játék, ismétlés és kíváncsiság a témái a Lírának. Az utolsó ritmus a Csend, mely dinamikus nyugalom, ahol a táncos fokozatosan mozdul formából formába.

Éppúgy, mint az életben, vannak napok, amikor az áramlásod egyáltalán nem áramlik. Vagy nem találod az irányod a staccatoban, esetleg mereven ellenállsz a káoszban, legyűrve annak intenzitásától. És utána szeretnél könnyen és játékosan repülni, mint egy pillangó, de helyette ügyetlenül botladozol csupán. És végül a csendben pedig már fáradhatatlanul gyártod a fejedben a bevásárlólistákat. Nos, ha ilyen, akkor ilyen! Akkor ez a táncod. A változás paradoxonához hasonlóan a táncost arra bátorítják, hogy azzal mozogjon, ami éppen van. Ha nem tudsz áramlani, akkor vonszold a nehézkes önmagad a termen keresztül – vedd észre, hogy ez milyen érzés. Ha a táncod ellenállást ébreszt, érzelmek születnek, gondolatok ébrednek, akkor a gyakorlatod abban áll, hogy mozogj ezekkel, találd meg a kifejeződési lehetőségüket, fedezd fel őket és lélegezz velük együtt. Én például gyakran megtapasztalom, hogy ráunok a “megrekedt táncra”, és elkezdek kísérletezni. Lehet, hogy ez eleinte kényelmetlen, de pusztán a sebesség változtatásával, vagy különböző alakzatok kipróbálásával, melyek kifejezik az aktuálisan megélt érzéseimet, általában új táncokat találok és ezzel rugalmasabbá válok a kapcsolódásban.

Helena Kallner, svéd Gestalt pszichoterapeuta

Közzétéve: Fejér Péter

A 5Rhythms teacher living in Budapest, Hungary.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: