5Ritmus Szentendre

Három órás táncfoglalkozások Fejér Péter akkreditált 5Ritmus oktató vezetésével. A foglalkozások mindenki számára nyitottak életkortól vagy korábbi tánctapasztalattól függetlenül.
Itt nem az a lényeg, hogy mire vagyunk képesek, hanem az, hogy megengedjük a mozdulataink eleven kreativitását minden pillanatban. Szabad utat adunk mozgó középpontjainknak. És ez minden héten, minden órában, minden pillanatban máshogy nézhet ki. Itt mindenki “ügyetlen”, mert sosem tudhatod, hogy hogyan mozdulsz a következő pillanatban, ezért nem is készülhetsz fel rá, hanem egyszerűen ráhagyatkozhatsz, hogy olyan lesz, amilyen. Mégis, itt mindenki “ügyes”, mert minden mozdulatunk az adott pillanatra adott legtökéletesebb válasz, a jelenlétünk legtökéletesebb megnyilvánulása.

Részvételi díj: 4000 Ft
Előzetes bejelentkezéssel és 500 Ft előleg befizetésével a részvételi díj 3000 Ft

Alkalmak

  • november 14., szombat 16:00 – 19:00
  • december 12., szombat 16:00 – 19:00

Helyszín

Kocka, Szentendre

Egy önálló épületben kialakított rugalmas padlójú táncteremben leszünk. Öltözők és zuhanyzók is vannak a házban.

A terem a Püspökmajori lakótelepen van, közvetlenül a Radnóti M. 8. buszmegálló mellett, ahová sok busszal el lehet jutni.

Mozgásra alkalmas kényelmes váltóruhát érdemes hozni. A teremben lehet táncolni mezítláb (ajánlott), vagy puha talpú tiszta váltócipőben. Kérem mindenki érkezzen kicsit hamarabb, hogy a tánc kezdetekor már készen álljunk. Igény esetén az órákat két nyelven, angolul és magyarul tartjuk.

Munkájában Roth öt különböző ritmust vagy mozgásminőséget azonosít, melyet egymás utáni sorban táncolnak, amit hullámnak is hívnak: Áramlás, Staccato, Káosz, Líra, Csend. Nincsenek lépések, amit követni kellene, és nincs megtanulandó koreográfia – mégis a Ritmusok egy megtartó közeget biztosítanak a szabad mozgásra és felfedezésre. Az 5Ritmus egy kialakuló folyamat, ahol minden ritmus magában hordozza a többi lehetőségét is. Ahogyan felfedezed, hogy hogyan mozogsz az egyes ritmusokkal, különbözőképpen testesíted meg magad, gyakorolva megszokott és új módjait a kapcsolódásnak. A fókusz azon, van, ami éppen jelen van, az adott szituáció érzékelésén. Ahelyett, hogy értelmeznéd az, ahogyan mozogsz, a gyakorlat abban támogat, hogy kíváncsi legyél és észrevegyél. “Nézd, így mozgatom ma a kezem. Oh, mikor veled táncolok, akkor összehúzom és félénknek érzem magam.”

Az Áramlás ritmusában a táncos kialakítja a kapcsolatát a gravitációval és a térrel, a lábfejére fókuszálva, folyamatos körkörös mozgásban, melynek nincs eleje vagy vége. Ez az az fázis, ahol még nem alakult ki egy világos alak. A Staccato a következő ritmus, ahol az ütem egyértelműbbé válik és ezzel együtt a mozdulatok is. Ez a tánc éles és van iránya, szögletes és fókuszált mozdulatokkal – kapcsolat és alakformálás. A Káosz a folyamat csúcsa, meghívva a vad és eksztatikus, de mégis földhöz kapcsolódó táncot. “A Káosz Isten szomszédja”, szokta mondani Gabrielle. Rázkódva és ellazulva a táncos tiszta képhez juthat magáról és mindarról, ami nem ő, az én és te letisztult képéhez, ahol kialakul a mi. Könnyedség és játék, ismétlés és kíváncsiság a témái a Lírának. Az utolsó ritmus a Csend, mely dinamikus nyugalom, ahol a táncos fokozatosan mozdul formából formába.

Éppúgy, mint az életben, vannak napok, amikor az áramlásod egyáltalán nem áramlik. Vagy nem találod az irányod a staccatoban, esetleg mereven ellenállsz a káoszban, legyűrve annak intenzitásától. És utána szeretnél könnyen és játékosan repülni, mint egy pillangó, de helyette ügyetlenül botladozol csupán. És végül a csendben pedig már fáradhatatlanul gyártod a fejedben a bevásárlólistákat. Nos, ha ilyen, akkor ilyen! Akkor ez a táncod. A változás paradoxonához hasonlóan a táncost arra bátorítják, hogy azzal mozogjon, ami éppen van. Ha nem tudsz áramlani, akkor vonszold a nehézkes önmagad a termen keresztül – vedd észre, hogy ez milyen érzés. Ha a táncod ellenállást ébreszt, érzelmek születnek, gondolatok ébrednek, akkor a gyakorlatod abban áll, hogy mozogj ezekkel, találd meg a kifejeződési lehetőségüket, fedezd fel őket és lélegezz velük együtt. Én például gyakran megtapasztalom, hogy ráunok a “megrekedt táncra”, és elkezdek kísérletezni. Lehet, hogy ez eleinte kényelmetlen, de pusztán a sebesség változtatásával, vagy különböző alakzatok kipróbálásával, melyek kifejezik az aktuálisan megélt érzéseimet, általában új táncokat találok és ezzel rugalmasabbá válok a kapcsolódásban.

Helena Kallner, svéd Gestalt pszichoterapeuta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s